USD32,55
EURO34,88
İstanbul
Ankara
İzmir
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Düzce
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkâri
Hatay
Iğdır
Isparta
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kilis
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Şırnak
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak

NASA, Ay İçin Yeni Saat Geliştirmeyi Planlıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NASA, Ay üzerinde zamanı ölçmek için yeni bir saat geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Ay’ın yer çekimi, Dünya’ya göre daha az olduğu için zaman, günde 58,7 mikrosaniye daha hızlı akar. Bu durum, Ay’da yaşayan insanlar için zamanın farklı işlediği anlamına gelmektedir. Bu sebeple Beyaz Saray, NASA ve diğer ABD ajanslarına, Ay’a özel bir zaman referans sistemi oluşturulması talimatını vermiştir.

NASA’nın Artemis görevi kapsamında, 2026 yılına kadar astronotları Ay’a ve daha sonra Mars’a gönderme planları bulunmaktadır. Bu görevler için Ay’daki zaman farkının göz önüne alınması ve buna uygun önlemlerin alınması gerekmektedir. NASA Uzay İletişimi ve Navigasyon Programı yetkilisi Kevin Coggins, Ay’da her şeyin hızlandırılmış bir zaman diliminde işleyeceğini belirtmiştir. Ancak, yaz ve kış saati uygulamalarının olmayacağına da vurgu yapmıştır.

NASA’nın daha önce Ay’a gönderdiği astronotlar da Ay’da zamanı takip etmek için saat kullanmışlardır. Ancak o dönemlerde saniyelerin önemi günümüzdeki kadar büyük değildi. Günümüzde ise GPS, uydular, bilgisayar ve haberleşme sistemlerinde bile mikrosaniyelerin önemli bir rol oynadığı belirtilmektedir. Bu nedenle NASA’nın Ay görevleri için zamanı doğru bir şekilde ölçebilecek bir sistem oluşturması gerekmektedir.

Beyaz Saray, NASA’nın bu yılın sonuna kadar bir ön plan oluşturmasını, 2026 yılı sonunda ise nihai bir plan sunmasını istemektedir. Bu plan, Ay’a özel zaman referans sisteminin nasıl oluşturulacağı ve uygulanacağını detaylandırmalıdır. Avrupa Uzay Ajansı da 2023 yılında, Ay için müşterek bir zaman referansı geliştirilmesi gerektiğini açıklamıştır. Bu da gösteriyor ki, Ay üzerinde zamanı doğru bir şekilde ölçmek ve kaydetmek, gelecekteki uzay keşifleri için oldukça önemli bir konudur.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
NASA, Ay İçin Yeni Saat Geliştirmeyi Planlıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Söz Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!